Nyetablerte Njorth Bio skal utvikle pulversuppe og helsekost av krabbeskall. – Det både lukter og smaker veldig godt.

Det sier Jan Buch Andersen, som oppretter fire selskaper under paraplyen Njorth Bio i Tromsø. Selskapene skal utvikle menneskemat fra restråstof f fra krabbe og fisk.

– Ved å bruke enzymer på restråstoffet, kan jeg få en kontrollert utvikling av smak fra proteinet i dette materialet. La oss si at du kverner kroppen på en snøkrabbe og så tilsetter enzymer. Da får du en god smaksutvikling. Med en times enzymbehandling får du en veldig velsmakende suppe, sier Andersen til FiskeribladetFiskaren.

– Da har man gått fra et avfallsprodukt til noe du kan bruke til menneskemat, og det er en betydelig verdiskaping i forhold til å kaste det. Og kostnadene ved enzymbehandling er ikke høyere enn tilsvarende syreutgifter om man bruker det til ensilasje.

Helse

Andersen sier krabbepulveret kan brukes i for eksempel posesupper, men at de store pengene ligger i om man kan kalle produktene sunne.

– Det vikelig interessante nivået er om vi kan si at vi har noe som er sunt, og det har jeg allerede en kunde på. Alle sier fiskeprodukter er sunne, og proteiner i nedbrutt tilstand har høyere næringsverdi enn i hel tilstand. Det vil faktisk si at du kan ta det et steg videre og selge dette som et sunt produkt. Da er vi plutselig i helsekostmarkedet og får en enda høyere pris fra sluttbruker, sier han.

Mindre dokumentasjon

Flere satser på lignende produksjon fra rekeskall, blant annet Marealis, som på mange måter er forbildet til Andersen.

– Prinsipielt sett er dette mye av det samme som Marealis driver med. Vi har forventninger om et lignende prosjekt, men med restråstoff fra fisk og krabbe istedenfor reker. Vi sikter ikke mot å gå i konkurranse med Marealis, for de sikter veldig høyt med mye sterk dokumentasjon som koster veldig mye penger. Vi sikter ikke mot samme dokumentasjon som Marealis. Det kreves lite dokumentasjon for å kalle produktene sunne, men det finnes likevel ulike grader av dokumentasjon innen helsekost. Medisiner krever betydelig mer dokumentasjon.

Enzymer

Andersen ledet tidligere Arcticzymes og Barentzymes, som begge utvinner enzymer fra marine planter og dyr. I fjor stengte Barentzymes dørene etter uenighet mellom ledelsen og eierne om hvordan selskapet skulle styres. Selskapene Njorth Bio, Njorth Bio Cure, Njorth Bio Holding og Njorth Bio Boost skal alle drive med utvikling av produkter basert på enzymbehandling av marine arter. Selskapene har to ansatte i tillegg til Andersen og er en del av North Biotechklyngen i Tromsø.

arne.fenstad@fbfi.no
Telefon: 930 58 868